6 Poddar för klimatet

Det är knivigt att hitta relevanta och viktiga klimatpoddar. Mycket jobb ligger bakom varje podd… så jag skulle önska själv att jag hann med flera. En brist tycker jag är att nästan alla är över 45 – 60 minuter. Därför tror jag att max 30 minuter skulle passa flera lyssnare.

Här är mina tips på några poddar som fler borde följa. Klicka på bilden om du vill komma till hemsidan eller på Spotify-länken för att komma till alla avsnitt.

Klotet

Sedan 2009 har Vetenskapsradions program Klotet gjort reportage och intervjuer med engagerade personer och experter om klimatfrågan. Länk till Klotet på Spotify

Vetenskapsradion producerar nya avsnitt med olika klimatrelaterade ämnen varje vecka. Enligt mig en guldgruva av beprövad vetenskap. Ca. 45 minuter per avsnitt.

Klimatpodden

Frilandsjournalisten Ragnhild Larsson producerar Klimatpodden. Du får möta forskare, aktivister, entreprenörer och alla andra som på olika sätt engagerar sig i klimatkrisen. Länk till Klimatpodden på Spotify

Publicerar ca en gång i månaden med lite drygt en timme per avsnitt.

Klimatpsykologipodden

I Klimatpsykologipodden fördjupar sig psykologerna Frida Hylander och Liv Svirsky i dessa och andra frågor som rör hur vi människor fungerar, reagerar och agerar i klimatkrisen. Frida Hylander är leg. psykolog och fil. kand. humanekologi och har jobbat med klimatfrågan från ett psykologiskt perspektiv sedan 2013. Klicka på länken till Klimatpsykologipodden på Spotify.

En intressant och viktig vinkling i klimatkrisen. Podden publiceras en gång i veckan i halvtimmeslånga avsnitt.

Outrage + Optimism

Tidigare FN-chef Christiana Figueres och teamet som gav oss Parisavtalet, talar om att acceptera klimatkrisen rakt på sak, men men att förstå att vi har makt att lösa detta. . Upprördhet utan optimism leder ofta till nederlag, så målsättningen är ”Outrage and Optimism”. Klicka på länken till podden på Spotify.

Veckovisa avsnitt med intervjuer och fördjupningar. Ca. 45 minuter per avsnitt.

Miljöpodden

I Miljöpodden diskuterar Ahmed Al-Qassam, fil.kand i miljövetenskap och Lorentz Tovatt, riksdagsledamot, klimatförändringarna, förnyelsebar energi, miljöpsykologi, -filosofi, -politik m.m, tillsammans med olika experter och yrkesutövare som vi träffar.

35 – 50 minuter per avsnitt var 14:e dag. Länk till Miljöpodden på Spotify

Trevlig lyssning!

Per

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.