Blå dunster smälter polarisarna

Oj vilken uppståndelse angående effektbristen som ett resultat av kärnkraftens avveckling! Jag kan hålla med om att en förlängd drift av Ringhals 1 och Ringhals 2 hade varit att föredra men…

  • det är meningslöst att ägna tid och uttrycka sin ilska över att det inte skett. Avvecklingsplanen ”godkändes” redan 2016 av alla ingående partier genom Energiöverenskommelsen. Det är tråkigt och meningslöst att KD, M, SD och L med sina följare som vanligt fokuserar sin besvikelse eller oförmåga på en viss Bolund och Miljöpartiet, när man själva först 2019 ändrade sig och ville förlänga driften av R1 och R2.
  • nu när båda reaktorerna har stoppats sprider man blå dunster om att det troligen går att starta om 1-2 år eller att nya bör byggas utan att det påverkar elpriserna. Man hävdar också gärna att SMR och fjärde generationens kärnkraft är lösningen på närmaste årens effektbrist.
  • det är oansvarigt att förneka risker med kärnkraft, höjda säkerhetskrav och olöst slutförvaring. Glöm inte bort att säker drift kräver skicklig personal, kunniga ingenjörer och tekniker. Nedläggningsplaner har medfört försämrad återväxt och pensionsmässig expertis.
  • nedläggningen av R1 och R2 skulle eventuellt ha kunnat senareläggas, men en fördel med att så inte skedde är sannolikt att det leder till snabbare åtgärder för att säkra framtida energiförsörjning. Helst förnyelsebar genom ökad överföringskapacitet, vindkraftexpansion och lagringsteknik om det så är vätgas, vattenkraftsmagasin, sammankopplade batterilager eller smart energieffektivisering.
Agenda 2030 - Mål 7 Hållbar energi för alla
Agenda 2030 – Mål 7 Hållbar energi för alla

Klimatkrisen innebär betydligt större utmaningar än just denna enskilda fråga. Dags att fokusera diskussionen mer på hur vi kan bidra eller påverka till att skapa en livsmiljö i balans med planetens begränsade resurser, hotade arter, biologisk mångfald och elaka virus. Allt hänger ihop med rättvis fördelning av resurser, teknik, läkemedel, utsläppskrav, globala CO2-skatter etc. Släpp tanken på att vi i Sverige kan fortsätta leva utan att förändra vår egen livsstil… och det handlar inte om att gå tillbaka till stenåldern eller Venezuelaförhållanden.

Polarisarna smälter! Vi har inte tid att diskutera vad som borde ha gjorts… utan vad politik, företag och vi själva måste göra för att leva upp till Parisavtalets målsättningar!

Hur tänker Du själv komma ner till Parisavtalets 1-2 ton CO2/år?

Per

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.