Det har nog framgått att klimatutmaningen blivit en viktig del i mitt påbörjade pensionärsliv. Att fundera mer över sin ofta ohållbara livsstil är kanske lättare för en ”som har tid”. Jo hej du 😉
Tänkte berätta vilka medvetna val vår familj gjort och hur det påverkat oss i vardagen. Först några grundläggande fakta…
Vanliga uttalanden om att Sverige redan är ett föredöme och att det är andra länder som måste minska sina utsläpp håller inte i ett allt allvarligare klimatläge. Räknas konsumtionsbaserade utsläpp utomlands med så ligger Sveriges fortfarande mycket högt per capita.
Jag är övertygad om att Alla Nu måste minska sitt klimatavtryck. ”Jobba med det vi kan påverka”… som en vän uttryckte det. Inte minst vi pensionärer som ofta har hög påverkan och som kan kompensera en del av tidigare utsläpp under livet.
De konsumtionsbaserade utsläpp som Sverige orsakar utgör omkring 100 miljoner ton växthusgaser, mätt i koldioxidekvivalenter, per år. Det motsvarar ca 10 ton per person och år. Två tredjedelar av dessa utsläpp sker i andra länder… utsläpp som inte räknas in i våra nationella klimatmål och åtaganden… ännu!?
Det diskuteras hur egna utsläpp utomlands ska redovisas i det internationella klimatarbetet. Det är viktigt att dom också kommer med! Lätt annars att slå sig för bröstet när allt större dela av våra utsläpp t.ex. beror på ökad import av varor från länder med höga klimatavtryck eller allt fler internationella flyg- och sjötransporter.
Våra val för minskade klimatavtryck
Vi har successivt gjort egna val som ibland några av våra vänner uppfattat som märkliga men i de flesta fall också verkat skapa ett intresse kring sina egna önskemål om att göra mer för klimatet och framtiden för kommande generationer. Känns ännu mycket bra i ”hjärtat” (och i plånboken).
Slutat använda egen bil
För tolv år sedan hade vi två bilar. En förändrad jobbsituation gjorde att vi kunde klara oss med en bil. 2017 bestämde vi oss för att sälja även den andra ”miljödieseln”. Möjligheten är ju klart kopplat till vårt boende i storstad med bra kollektivtrafik och rikligt med hyr- och poolbilar. Motivet förutom klimatfrågan och luftpåverkan var att inte vara en av alla som fyller stadens parkeringar med bilar som står oanvända 90 % av tiden.
Nackdelar
- kräver lite mer framförhållning och planering
- bussar har inte plats för både shoppingvagnar och barnvagnar
- har ibland skapat besvär för snälla vänner som hjälpt oss med skjuts
Fördelar
- lägre transportkostnader… Placerade den sålda bilens pengar på ett separat konto som ännu räcker länge, trots hyr- och poolbils-användning, tågresor och en och annan taxiresa.
- lugnare tillvaro utan stök med däcksbyten, besiktningar mm.
- fler nyttiga promenader istället för okynnesåkningar
Undviker flyg
Vi har inte flugit sedan 2017. En åtgärd som betyder mest för vårt minskade klimatavtryck. Tanken är att lära oss använda tåget mer och utvärdera andra fördelar de närmaste åren. Planer finns på en interrailresa till Spanien med ett par storstadsstopp på vägen.
Nackdelar
- kräver mer framförhållning och planering
- har fått välja bort många tänkbara sköna semestermål… snyft
Fördelar
- har börjat intressera oss mer för vårt vackra Sverige och resmål inom tågavstånd i södra Europa
Väljer svensktillverkat och spontanhandlar mindre
Kanske en del av pensionärslivet… att ägna mer tid att kolla innehållsförteckningar och produktbeskrivningar. Man blir förvånad hur mycket av varorna som kommer från Kina, Bangladesh etc. inte minst kläder, sånt som tidigare tillverkades i Sverige och skapade arbetstillfällen.
Väljer om möjligt märken som tillverkas i närområdet och blir glad när man hittar företag som försöker marknadsföra närproducerat. Är ofta ”jobbig” och frågar butikspersonalen om tillverkningen.
Äter svenskproducerat och mer vegetabiliskt
Här har vi inte kommit så långt än men kan lugnt säga att vi oftare väljer veggo-alternativ hemma och på restaurang. Lär oss allt mer om fördelarna och att istället för halvfabrikat i butiken väljer att själva laga veggo-rätter.
Att om möjligt välja livsmedel från svenska lantbruk och välja bort mat som har sitt ursprung i fjärran länder har blivit en regel, ett enkelt sätt att undvika osäker djuruppfödning, antibiotikaanvändning och långa transporter.
Vi har alltid varit rätt hyfsat bra… men vi jobbar envist på att inte slänga mat i onödan.
Installerat solceller

Efter något år med funderande och kunskapsinhämtning installerade vi 23 solceller på vårt sommarstugetak plus några batterier för att kunna lagra solelöverskott och använda själva på nattetid eller vid strömavbrott.
Som alternativ till avskrivningstid rekommenderar jag att också räkna elbesparingen i förhållande till investeringskostnaden. En ”ränta” som banker sällan kan slå idag.
Nackdelar
- Ännu onödigt krångligt att förstå
- Beroendet av solcellsleverantörer med alldeles för mycket att stå i
Fördelar
- kul att vara både självförsörjande på sommaren och samtidigt ha ännu mer
- överskott som kan säljas tillbaka till el-leverantören.
Flyttat premiepensionspengar till fonder med låg CO2-profil
Gick ju lätt när jag väl tog tag i det. Det var enkelt att sortera fram hållbara fonder med klickval och det blev fem fonder med ”låg koldioxidrisk” och utökade hållbarhetskriterier. Fick på köpet betydligt lägre fondavgifter.
Nya utmaningar
Tro mig… många korkade vanor finner man när man ”klimatbantar”. Kul har det varit att jobba med sig själv, förvånande lätt att ändra sitt beteende och härligt att kunna känna sig lite stolt och miljömedveten.
Vi har nu siktat in oss på mindre bostadsyta och färre prylar att sköta. Att det också ger mer tid över och minskade kostnader är ju inte fel.
Lycka till själv!
Per